Uitzending #16

Club Bavarois, de show voor mensen die graag radio kijken, gaat op locatie naar het Oude RKZ om ter plekke verslag te doen van de 40ste verjaardag van het gebouw.

Waarom is het ORKZ nooit gesloopt of verbouwd tot dure appartementen? En wat broeit er in de ateliers en oefenruimtes, waar ooit patiënten lagen en chirurgen opereerden?  

Te  gast is oud-kraker Andele Boomsma. Hij kraakte het ORKZ niet maar onderhandelde wel net zo lang met de gemeente tot het ORKZ kon worden wat het nog steeds is: een woongemeenschap in zelfbeheer. 

Verder te gast zijn ORKZ-ers straatkunstenaar Michel Velt die over de hele wereld: van Japan tot Beijum zijn metershoge kleurige muurschilderingen achterlaat, muzikant Jan Roelof Bathoorn met zijn accordeon en de radiopiraten van de “Voodoogospels Ultimate Bullshit Show”. 

Vrijdag 6 september
ORKZ – Kapel
Emmastraat 15 – Groningen
Zaal open: 19:45 uur
Aanvang: 20:00 uur
Entree: gratis

Oude Oude RKZ

Andele Boomsma
Gedeeltelijk tegen de vlakte en de rest verbouwen tot appartementen: dat was in de jaren tachtig het plan van de gemeente met het Oude RKZ. Maar dat gebeurde niet: de bewoners wilden zelfbeheer, lage woonlasten en ruimte voor sociaal-culturele zaken zoals een bioscoop en kleine bedrijfjes. Andele Boomsma, die in 1981 in het gekraakte pand kwam wonen, was bij de onderhandelingen met de gemeente die hebben geleid tot het ORKZ van nu: veertig jaar na de kraak. 

Schildering Michel Velt

Michel Velt
Osaka, Barcelona, Medellin, New York, Berlijn en ook winkelcentrum Stoepemaheerd in Beijum. De metershoge muurschilderingen van straatkunstenaar Michel Velt hangen over de hele wereld, maar heeft al jaren zijn thuisbasis in de A-vleugel van het Oude RKZ. 

Jan-Roelof Bathoorn treedt op
Accordeonist Jan Roelof Bathoorn speelt in allerlei formaties zoals Limonchiki en de anarcho-folkband Shitfaced Mermaids en je kunt zijn muziek daarnaast op allerlei straathoeken in Groningen horen. Daarnaast organiseert hij bijzondere concerten in de ORKZ-kapel met conservatoriumstudenten. 

Voodoogospels Ultimate Bullshit Show
De radiopiraten van de “Voodoogospels Ultimate Bullshit Show” verschansen zich later deze avond met een batterij instrumenten en elektronica in een van de voormalige ziekenzalen in de krochten van het ORKZ voor een geluidsexperiment zonder weerga. 

Kettingkunstenaar Aimée Terburg exposeert tijdens de uitzending
Beeldend kunstenaar Aimée Terburg heeft al jaren haar atelier in het ORKZ. Ze exposeert haar schilderijen in binnen en buitenland en speciaal voor Club Bavarois weer een keer in de Kapel. 

Vaste Rubrieken
/ Een vooruitblik op de culturele agenda van Groningen door Peter van der Heide (o.a. Dagblad van het Noorden)
/ Plato-plaat of Elpee-elpee met medewerking van de platenzaken Plato en Elpee

Kom op tijd! Het complete programma zal in een razend tempo voorgeschoteld worden want binnen het uur moeten we er uit voor nieuws en reclame.